Soma Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Soma Ziraat Odası > coğrafyası

coğrafyası

Yüzölçümü :826 Km2
Şehir Merkezi nüfus : 60.674
Köyler nüfusu : 28.364
Toplam nüfus : 89.038
Rakım : 175 m.
Km2’ye düşen nüfus :93
Nüfus artış hızı : %4.915
Köy sayısı : 53
Belediye Sayısı :1

 

Coğrafya:

Ege Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan Soma ilçesini dogusunda Kırkagaç, batisinda Bergama, kuzeyinde Savastepe (Balikesir) ve Ivrindi ilçeleri ile güneyinde Palamut Bucagi bulunmaktadir. 27.36 dogu boylami ve 39.11 kuzey enlemleri arasin da bulunan ilçenin rakimi ortalama 175 m ve yüzölçümü ise yaklasik 826 km2'dir.

Soma'da bulunan arazinin yaridan fazlasi dagliktir.Ilçe güneyi sik ve dik tepeler ve yüksek daglarla kaplidir. Dogusunda yüksek daglar, birkaç yayla ve kimi dag üstlerinde zamanla olusan yerlesim alani olmaya uygun sirtlar vardir. Batida ise Bakirçay bulunmaktadir.Bakirçay'in besledigi akarsular ve bu akarsularin kollarinin etkisi ile araziler bölünmüs, vadiler olusmus birkaç noktada düzlükler meydana gelmistir. Ilçe güneyden, dogudan, kuzeyden, kuzey dogudan daglarla çevrilmistir.

Bilindigi gibi Manisa'nin kuzey dogusunda Saphane (2121m) Dagindan baslayip Demirci ilçesi kuzeyinden batiya dogru devam eden sira daglar Demirci sira daglarini meydana getirir.

 

Ovalar:

Ilçenin belli basli ovasi Ege Bölgesi sayili ovalarindan olan Bakirçay ovasidir. Bu ova Marda Dagi (1388 ile Yunt Dagi (1084) arasinda bulunur. Ilçenin en verimli alani Bakirçay ovasidir. Batiya dogru 15 km.ye kadar genisleyen ovada çok çesitli ürünler yetismektedir.

 

Vadiler:

İlçede irili ufaklı çok sayıda vadi vardır. Maden ve Sarıkaya derelerinin ve Türkali Kovuk Derenin bulunduğu vadiler gösterilebilir.

 

Bakırçay Irmağı

Manisa ilinin Ege havzasına giren en önemli akarsuyudur. Bu akarsuyun kaynağı Gölcük yaylalarının dogu yamaçlarıdır. Bu akarsu Kırkagaç ve Soma yakınlarından gelerek Kınık'ın kuzeyinde Yagcilli çayi ile birlesir.

 

Servisler Barajı

Soma Termik Santrallerin ve bölgesinin sanayi suyu ihtiyacini karsilamak ve Bakirçay'in yol çatigi taskinlari önlemek amaciyla 1977 yilinda yapimina baslanmis ve 1981 yilinda tamamlanmistir. Baraj tonlu toprak dolgu tipinde olup 59.5 m yüksekligindedir.127 milyon metre3 su depolama kapasitesine sahiptir. Ayrica Baraj sulama amaciyla da kullanilmaktadir.

 

İklimi

Soma ve Çevresi: Koppen, De Mortanne,Thorntwaite ve erinç gibi araştırmacıların iklim sınıflandırmalarında kullanılan yöntemlerden hareketle,Koçman 'ın (1993) Türkiye için belirlediği iklim sınıflandırmasına göre,Soma ''Yarı nemli Akdeniz İklim tipi''ne dahildir. Bu bölgede kış mevsimi, cephesel depresyonların artışı ile en yağışlı,yaz ise en yağışsız mevsimdir. En sıcak ayı temmuz olan bölgenin, ortalama sıcaklığı 23-24 0 C civarında olup,kış aylarında sıklıkla Bakanlardan gelen soğuk hava akımlarına maruz kaldığından sıcaklık düşüktür.En soğuk ay ocak olup, en soğuk ay sıcaklık ortalaması 3-5 0 C kadardır.Kar yağışları normaldir.Sıkça don olaylarına rastlanır.