Soma Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Soma Ziraat Odası > Haberler > Zeytin hastalıkları

Zeytin hastalıkları

Zeytinde Dal Kanseri ve Halkalı Leke Hastalığı


ZEYTİN DAL KANSERİ ( Pseudomonas savastonai )

Hastalığı oluşturan etmen bir bakteri olup, optimum gelişme sıcaklığı 25-26 °C’ dir. Bakteri, krem yeşil renkteki canlı ur ve siğillerde bulunur. Ur ve siğiller, yeni bulaşmalara neden olur.

Yıllık sürgünlerde yaprak, çiçek ve meyve dökümü sonucu açılan yara yerlerinde oluşan siğiller küçük, yuvarlak ve süngerimsidir. Hasat sırasında sırık vuruğu, dolu yarası ve budama hataları nedeniyle oluşan yaranın şekline göre, urların büyüklükleri de değişmektedir. Don çatlaklarında meydana gelen urlar ise çatlaklar boyunca dalı sarmış olarak görülür.

Genç sürgünlerdeki yaprak, çiçek ve meyve dökümü sonucu oluşan yaralarda siğiller meydana gelir ve dallar çıplak bir görünüm alır.

Hastalığın konukçuları  zakkum, leylak, mersin, kurtbağrı, sarı yasemin ve dişbudak bitkileridir. Bu bitkilerde de hastalık görülür.

ZEYTİN DAL KANSERİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

  • Zeytin dikimine elverişli olmayan, özellikle sık sık don olaylarının meydana geldiği yerlerde zeytin dikiminden vazgeçilmelidir.
  • Fazla su tutan, tabanı killi topraklara zeytin dikiminden kaçınılmalı, eğer dikim yapılmışsa drenaj kanalları açılmalıdır.
  • Bahçe tesisinde sağlıklı fidanlar ve aşı kalemleri kullanılmalıdır.
  • Kanserli ağaçların budama işlemleri nemli ve yağışlı günlerde yapılmamalı, aletler sık sık %3’lük lizol eriyiği veya ’luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılmalıdır.
  • Ağaçlara gereğinden fazla azotlu gübre verilmemeli, bunun yerine kompoze gübre verilmelidir.
  • Zeytin ağaçlarında sırıkla hasat yapmaktan vazgeçilmeli veya dalları zedelemeyecek şekilde önlemler alınmalıdır.
  • Budama artıkları hemen yakılmalıdır.
  • Budama yerlerine önce %5’lik göztaşı eriyiği, kuruduktan sonra da aşı macunu sürülmelidir.

 

Kimyasal Mücadele

Tümör belirtilerinin belirgin olarak ortaya çıktığı ve bakterilerin in aktif hale geçtiği temmuz- ağustos aylarında bahçe kontrol edilerek, çok urlu kurumuş dallar temizlenmeli ve yara yerine %5 lik göz taşı sürülmelidir. Bu hastalık ile bulaşık bahçelerde yılda 4 kez ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlamalar; hasattan hemen sonra ve sonbahar yağmurlarından sonra %2 lik  şubat sonunda don ve dolu zararından hemen sonra %1-1,5 lik, ilkbahar yağmurları başlamadan önce %1 lik bordo bulamacı uygulanabilir.

ZEYTİN  HALKALI  LEKE  HASTALIĞI

(Spilocaea oleaginea=Cycloconium oleaginum)

Hastalığı oluşturan etmen fungus olup yıl boyunca ağaç üzerinde canlı olarak bulunmaktadır. Etmenin optimum gelişme sıcaklıkları 18-20 C dir.

        İlk belirtiler ilkbaharda yaprak  üst  yüzeyinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak nokta şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların olduğu yerde renk açılır, etrafında açık renkli bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir halka çevirir. Bu görünüm nedeni ile hastalığa halkalı leke denmektedir. Hastalıklı yapraklar dökülür. Bu da verim azalmasına ve erken meyve dökümüne yol acar.

Hastalığın konukçuları zeytin ve yabani zeytin ağaçlarıdır.

ZEYTİN HALKALI  LEKE  MÜCADELE  YÖNTEMLERİ

• Taban arazide, ağır su tutan topraklarda zeytinlik tesis edilmemeli drenaj kanalları açılmalıdır.

 • Gübreleme ve sulama tekniğine uygun olarak yapılmalı, aşırı azotlu gübre kullanılmamalıdır.

• Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir.

• Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya sürülerek gömülmelidir.

 

Kimyasal mücadele

Ege Bölgesi’nde;

1. İlaçlama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,

2. İlaçlama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce ,